To Top

Състав и прием на боровия прашец

боров прашец съставки и приемЗа разлика от повечето съвременни и така силно пропагандирани супер и био храни, боровият прашец е истински първенец от гледна точка на своя състав. Уникалното в него е наличието на повече от 260 различни вида натурални и незаменими за човешкото здраве и функции на отделните органи съставки. Те представляват най-вече специални био агенти, вещества със силно действие както върху общото здраве, така и върху определени части и процеси в тялото. Най-общо казано, в състава на прашеца от бор влизат следните полезни вещества:

 1. Протеини – изключително полезни за поддържане на здравословно и оптимално тегло, както и за намаляване на телесната маса по време на активна диета. Протеините са изключително важни и за спортуващите, защото те носят силата, енергията и спомагат превръщането на мазнините в мускули.
 2. Аминокиселини – те са важни за поддържането на перфектен метаболизъм, както и за премахването на свободните радикали от организма. Аминокиселините в боровия прашец са и причината да използваме хранителната добавка за здрава, еластична и млада кожа. Те забавят стареенето, преборват акнето и силните екземи, а също подпомагат и образуването на нова съединителна тъкан.
 3. Богат комплекс от витамини – А, С, Е и витамини от тип В – всички те, съвместно и поотделно, действат като антиоксиданти и предпазват човешкото тяло от вируси и бактерии. В тази връзка, прашецът от бор е идеалният имуностимулатор по време на грипните месеци, както и отличен помощник в по-бързото възстановяване в случай на заболяване от инфекциозен тип или скорошна хирургическа интервенция.
 4. Нуклеинови киселини – предпазват от развитие на заболявания, свързани с генетична предразположеност и съдействат за запазване на хормоналния баланс и при жените, и при мъжете.
 5. Магнезий – премахва стреса и хроничната умора, подпомага развитието на нови клетки в епидермиса и съдейства за по-бързо възстановяване на мускулите. Магнезият е важен елемент и за костната система, като дефицитът от него в тялото може да доведе до ставни проблеми и заболявания на хрущялите.
 6. Монозахариди и полизахариди – дават на тялото нужната енергия, а в нормални количества поддържат нивото на холестерола.
 7. Калий – изключително важен за нормалната мозъчна дейност минерал, както и отлично средство при нервни разстройства и сърдечни нарушения от всякакъв тип. Калият е изключително необходим за хора в напреднала възраст поради способността си да забързва процесите в тялото.
 8. Ензими – ускорявайки химичните реакции в тялото, те са незаменими за отслабването, диетите и възстановяващите хранителни режими. Ензимите спомагат за по-бързата обмяна на веществата и дават на тялото ни възможност само да се регенерира на клетъчно ниво.
 9. Флавон – мощен антиоксидант с отлично действие срещу бактериологични, вирусни и инфекциозни заболявания. Участва в обмена на веществата и в нормалното протичане на функциите на  черния дроб и бъбреците.
 10. Желязо – то допринася за производството на червени кръвни клетки и носи сила и здраве на цялото тяло.
 11. Мед – особено важен за по-слаби хора, които не могат да качат килограми или имат намалена мастна тъкан около жизнено важни органи като бъбреците, черния дроб и жлъчката.

Как да приемаме боров прашец?

За тези от вас, които вече са осъзнали колко ценен източник на полезни съставки и живителна сили за цялото тяло може да бъде боровият прашец, препоръчваме редовна консумация.

Експертите съветват следния начин на прием на прашец от бор: два пъти дневно, от 1 до 3 лъжички, смесени с обикновена вода, смути, сок, пълнозърнести каши. Имайте предвид, че боровият прашец няма странични ефекти и рядко показва индивидуална непоносимост при отделните пациенти.