To Top

Показания и функции на боровия прашец

боров прашец показания и функцииБоровият прашец има незаменимо действие върху общото здраве на човека, като полезните му вещества изиграват съществена роля в поддържането на нормално физическо състояние на тялото, както и на добри показатели в случай на хронични заболявания. Прашецът от бор дава енергия, необходима ни да посрещнем ежедневните си ангажименти и упражнения от активния ни начин на живот, без да усещаме умора или отпадналост. Хранителната добавка често се препоръчва и при изготвяне на здравословен режим на хранене след тежко боледуване, хирургическа интервенция, психически стрес и т.н. Същевременно, не може да не отбележим и отделните функции на боровия прашец за всяка част от тялото, защото той действа всестранно върху редица повечето ни органи. Ето най-общо, за какво се приема прашецът от бор:

За кожата

В медицината вече е доказано уникалното и ефикасно действие на боровия прашец върху кожата срещу бръчките. Той забавя стареенето й и я прави гладка, еластична, видимо възстановена и нежна на допир. Прашецът позволява на клетките да се регенерират сами, което дава възможност на жените да избягват скъпи процедури и козметични продукти с често вреден последващ ефект. Боровият прашец действа срещу липидите, които се явяват основен виновник за появата на бръчки и поддържа метаболитните процеси, като намалява следите от акне и екземи. Благодарение на богатото си съдържание на селен, той намалява комедоните и нежеланото омазняване на кожата.

За имунитет

Боровият прашец регулира всички процеси в ендокринната система, спомага за по-бързия метаболизъм и действа като мощен антиоксидант срещу вредните свободни радикали в тялото. Според проучванията, прашецът от бор е едно от най-добрите натурални средства за предпазване от инфекции и бактерии, като в същото време антителата, които той създава в човешкото тяло, имат продължителен превантивен ефект по време и след евентуално лечение.

За хронична умора – психическа, умствена и физическа

Не е случайно, че както хората под стрес, така и тези, които водят активен начин на живот, използват боровия прашец като основна хранителна добавка за повече енергия и по-малко умора. Прашецът от бор е идеално средство и за умствена умора, защото стимулира мозъчната дейност, помага ни да се съсредоточаваме и фокусираме по-лесно, а освен това подсилва паметта, което го прави идеален помощник и по време на подготовка за тежък изпит.

За стомашно-чревния тракт

Боровият прашец е и незаменим в поддържането на нормални храносмилателни процеси в организма. Той спомага по-бързото усвояване на полезните съставки от храната, която ежедневно консумираме и регулира чревната флора, което неименуемо го прави изключително полезен при синдрома на раздразненото дебело черво, кулит и гастрит. Много лекари препоръчват прашеца и в случай на запек, както и за превенция от рак на дебелото черво.

За черния дроб

Освен че се бори със свободните радикали, които бързо и лесно погубват черния дроб в човешкото тяло, прашецът от бор се предписва и при различни увреждания, причинени най-вече от прекомерна употреба на алкохол, силни лекарства, токсични натравяния и тютюнопушене. Ако сте привърженици на сезонния детокс на тялото, боровият прашец  определено, трябва да влезе в менюто ви в тези периоди на пречистване на организма.

За сърцето и кръвоносните съдове

Смята се, че редовната консумация на боров прашец ви предпазва от инфаркт и разширени вени. Хранителната добавка поддържа добрия ритъм на сърцето и регулира както високото, така и ниското кръвно. Той е универсален лек при намалена еластичност на кръвоносните съдове и спомага нормалната микроциркулация на сърцето.

За простата

Ако жените обичат боровия прашец заради невероятното му действие срещу всякакви хормонални проблеми, то мъжете често прибягват до него в случай на често уриниране и проблеми с ерекцията. Прашецът от бор е идеално средство за поддържане на простата, както и активно вещество в лечението на вече зародил се здравословен проблем.

За жените

Като споменахме женските проблеми, които могат да бъдат лекувани с боровия прашец, трябва да отбележим и това, че той е изключително полезно средство в гинекологията изобщо. Смята се, че той може ефективно да регулира нередовната и болезнена менструация, както и по-сериозни заболявания като дисменорея или да бъде облекчаващо средство за всички симптоми на климатериума.